Domov je útočiště, komfortní zóna, místo, kde byste se měli vždycky cítit dobře a příjemně. Protože kde jinde byste se měli cítit uvolněně, než právě tam? Máme pro vás 8 tipů, jak dosáhnout té pravé uvolněné atmosféry a vyladit ji k dokonalosti. Tak vydechněte a pojďte si tu domácí pohodu vytvořit. Třeba hned teď.

1. Vůně je důležitější, než si myslíte

To, jak se doma cítíte, neméně ovlivňuje i vůně. Nezapomeňte na základní pravidla a často větrejte (nejlépe ráno i večer), abyste do domu dostali více čerstvého vzduchu. Onu domácí atmosféru podtrhnou vonné svíčky, které jemně provoní byt. A pokud byste rádi něco, co můžete mít vystavené celou dobu a co bude jemně vonět po celý den, pořiďte si difuzér, skleněnou nádobu s vonnými oleji, které pomocí dřevěných tyčinek rozplytují vonné esence do vzduchu během několika okamžiků. Díky obsahu účinných látek nejen krásně voní a pročišťují vzduch, mají ale i řadu pozitivních účinků na vaše tělo a mysl.

vůně

2. Křeslo, ve kterém můžete relaxovat

Taky jste vždycky chtěli mít svůj prostor, ve kterém můžete relaxovat a nikdo vás nebude rušit? Křeslo je ideální kus nábytku pro vaše chvíle domácí pohody, je silně návykové a je jen na vás, jestli se rozhodnete v něm číst, dívat se na televizi, plést, nebo jen tak relaxovat a nechat myšlenky uhánět všemi směry. Na své si přijde milovník klasických křesel, ušáků, houpacích anebo závěsných křesel, které pomocí chemické kotvy ukotvíte do stropu a rázem máte perfektní závěsnou houpačku.

křeslo

3. Najděte si čas na něco dobrého

Vychutnejte si dobré jídlo a pití, které máte rádi. Vždyť o čem by ten život byl, kdybyste si neustále odpírali věci, které vám dělají radost. Nic se sice nemá přehánět, ale dopřát si jednou za čas (třeba za odměnu) skleničku něčeho dobrého nebo kousek kvalitní čokolády, vám vykouzlí nejen úsměv na tváři, ale hlavně pohodu v duši. A v žaludku.

víno

4. Uklidňující teplo po náročném dni

Pokud máte možnost si nechat nainstalovat krb nebo krbová kamna, pak toho využijte. Krbová kamna skýtají totiž mnoho výhod. Jednak je to uklidňující pohled na plameny, které v kombinaci se šálkem horkého čaje (nebo vína) působí na vaše smysly, jednak je tu možnost vytopení místnosti. Moc dlouho se nerozmýšlejte a pořiďte si krb, ve kterém bude po večerech praskat dříví a které vám zároveň dodá příjemno a útulno. Pro zimomřivé typy rovněž ideální.

krb

5. Dejte si relaxační koupel

Dopřát si chvíli pro sebe a odpočívat by měl každý z nás. Večerní vana je k tomu ideálním prostředkem. Vezměte si do ní nějakou dobrou knížku, svíčky, vaši oblíbenou koupelnovou pěnu a pusťte si uklidňující muziku. Na chvíli vypněte. Věřte, že za těch pár minut relaxu načerpáte energii na další náročné dny.

koupel

6. Květiny to jistí

Obklopte se věcmi, které máte rádi. Svěžest a čistější vzduch vám do bytu dodají živé květiny. Pokud nejste příliš zkušený pěstovatel pokojových květin, vyberte si nějaké nenáročné, třeba aloe vera, šplhavnici, ledviník nebo lopatkovec. A pokud se bojíte, že byste rostlinky i tak nezalévali dostatečně, zvolte si samozavlažovací květináče, které tuto pravidelnou činnost obstarají za vás.

rostliny

7. Investovat do klimatizace se vyplatí

Během letních měsíců vám může doma pěkně zavařit dusno, které v průběhu parných letních dnů panuje nejen během dne, ale i v noci, kdy teplo sálá i z vyhřátých zdí. Pokud se chcete i v letních měsících cítit doma komfortně, máte několik možností. Buď se spokojíte s pořízením větráku, který je sice cenově dostupnější, ale není tolik efektivní, nebo zainvestujte do klimatizace, která vám pomůže cítit se v bytě či domě příjemně i během náročného léta.

klima

8. Zorganizujte si věci

Abyste se doma cítili vyklidněně, je třeba pročistit vzduch i úklidem a zejména organizací věcí. Pořádek doma znamená ten správný krok i pro pořádek v mysli a věřte, že se pak budete cítit daleko uvolněněji a klidněji. Tak se do toho pusťte. Roztřiďte si věci, nekompromisně vyhoďte všechno, co nepoužíváte a doma se vám to tak jen zbytečně povaluje. Mějte pro každou věc své místo. Pro lepší organizaci vám pomohou organizéry či boxy do skříní a šuplíků, které vám ušetří nejen spoustu místa, ale i času. Nebudete tak muset cokoliv hledat, protože budete vědět, kde co máte a budete to mít hlavně při ruce.

pořádek

Teď už jen stačí vybrat si ty vaše věci, které vám dělají úsměv na tváři. A ačkoliv jsou to věci důležité pro vaši duševní pohodu, nezapomínejte, že tu správnou rovnováhu naleznete v kombinaci s těmi správnými lidmi, se kterými si všechny tyhle věci budete moct vychutnat společně a snad ještě intenzivněji.

Autor: Michaela Kratochvílová

8 tipů, jak si doma udělat pohodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Post navigation